پوشش پارچه برای دیوار

پارچه کوبی دیوار

 

تاریخچه ی پارچه کشی روی دیوار , به بازسازی کاخ ورسای در قرن هجدهم میلادی و  سبک روکوکو بازمیگردد که برای نخستین بار, از پارچه های نفیس با فرم های گیاهی (طرح داماسک)برای پوشش مبلمان, پرده و دیوارها استفاده کردند.در ایران نیز , در دوره پهلوی دوم ,از این نوع پوشش در مجموعه ی سعدآباد و نیاوران استفاده شده است.پارچه های مبلی,به دلیل استحکام,تنوع طرح و رنگ و امکان هماهنگی با پوشش مبلمان و پرده می توانند جای گزین مناسبی برای کاغذ دیواری ,رنگ و سایر پوشش ها باشند. در اجرای پارچه های مبلی به روی دیوار , به دلیل استفاده از چوب و لایی لایکو در زیرسازی های مربوطه و همچنین بهره گیری از نفیس ترین  پارچه ها , دیوار ها و به طبع فضا , دارای ویژگی هایی می شوند که دلیل بر برتری این نوع پوشش برسایر پوشش هایی  نظیر رنگ و کاغذدیواری است. این ویژگی ها عبارت اند از :

-پوشیده شدن عیوب دیوار نظیر ترک و موج و ...

-ممانعت از پیچیده شدن صدا در سالن های بزرگ

-ممانعت از عبور صدا در دیوار مشترک واحد ها

-مقاومت در برابر ترک های احتمالی دیوار ها

-ایجاد هماهنگی به واسطه ی تکرار بافت دیوار در مبلمان و پرده

-قابلیت شست و شو و گردگیری به کمک بخارشوی و جاروبرقی

 

پارچه های مناسب برای لمسه کاری و پارچه کوبی دیوار

اگر منزلمان نیاز به تغییر دکوراسیون دارد و یا درخانه جدیدی ساکن شده ایم،در کنار انتخاب پرده،مبلمان،فرش،لوستر،روشنایی و دیگر عناصر،انتخاب پوشش دیوارها نیز از مواردی است که نقش تعیین کننده ای در دکوراسیون داخلی منزلمان ایفا می کند.برای انتخاب پوشش دیوار ها می توانیم از رنگ، کاغذدیواری و سایر پوشش های دیوار استفاده نماییم،اما اگر بخواهیم دیوارها بافت و جلوه منحصربه فردی به خود بگیرد، می توانیم از پوشش پارچه برای دیوار استفاده نماییم.استفاده از پارچه به روی دیوار به صورت پارچه کوبی دیوار و لمسه کاری می تواند با پارچه های به کاررفته در پرده و مبلمان،از نظر رنگ و متریال هماهنگ شده و ارتباط بصری میان عناصر و اجزای معماری داخلی برقرار نماید،تا محیط در عین تنوع،منسجم به نظر آید.

پوشش پارچه برای دیوار نسبت به سایر پوشش ها از جمله رنگ و کاغذ دیواری از عمر و ماندگاری به مراتب بیشتری برخوردار است،چرا که پارچه با زیرسازی چوب و لایی لایکو به روی دیوار اجرا شده و در صورت ترک خوردن دیوار ها ،آسیبی به پارچه وارد نمی شود.نوع و جنس پارچه های انتخابی نیز می تواند عمر پارچه اجرا شده به روی دیوار را افزایش دهد و نظافت و نگهداری آن را تسهیل نماید.برای آن که بتوانیم انتخاب مناسبی از پارچه دیواری داشته باشیم،باید بدانیم که چه نوع پارچه ای برای پوشش دیوار مناسب هستند و به این منظور لازم است با الیاف تشکیل دهنده پارچه ها که جنس آن را تعیین می کند ،آشنا شویم. پارچه ها شامل سه نوع پارچه های طبیعی و مصنوعی و ترکیبی می باشد.

 

-پارچه های طبیعی

پارچه های طبیعی پارچه هایی هستند که اجزای آن را الیاف طبیعی تشکیل می دهند که این الیاف از هر آنچه که در طبیعت در اختیار انسان است ، بدست آمده است.به دلیل استفاده از مواد طبیعی ، معمولا قیمت این پارچه ها نسبت به پارچه هایی که از الیاف مصنوعی بافته می شوند، بالاتر است. اگر در انتخاب پارچه برای اجرای آن به صورت پارچه دیواری و لمسه کاری،از پارچه های طبیعی استفاده شود،نظافت و نگهداری آن نسبت به پارچه های مصنوعی راحت تر بوده و لکه های احتمالی به روی پارچه دیواری، آسان تر پاک می شوند.

-پارچه های مصنوعی

پارچه های مصنوعی ، پارچه هایی هستند که اجزای آن را الیاف مصنوعی نظیر پلی استر تشکیل می دهند.این پارچه ها نسبت به پارچه های طبیعی ،معمولا قیمت پایین تری دارند.پارچه های مصنوعی ، هرگز پوسیده نمی شوند و کمتر در برابر نور خورشید تغییر رنگ می دهند.این پارچه ها عموما برای دیوارکوب پارچه ای و لمسه کوبی مناسب هستند، به استثنای پارچه های ساتن که به دلیل ضخامت کم و لک پذیر بودنشان که برای دیوارکوب پارچه ای و لمسه کوبی مناسب نیستند.

 

-پارچه های ترکیبی

پارچه های ترکیبی ، پارچه هایی هستند که الیاف تشکیل دهنده آن، به صورت ترکیبی بوده و تماما از یک جنس نیستند.الیاف تشکیل دهنده این پارچه ها می توانند از الیاف طبیعی و مصنوعی باشند. این قبیل پارچه ها،در عین ظرافت و زیبایی ، دوام و ماندگاری بالایی دارند ، چرا که در تولید آن به صورت هوشمندانه از الیاف گوناگون بهره گرفته می شود تا هر یک از الیاف به کار رفته، نواقص و نقاط ضعف یکدیگر را جبران نمایند.استفاده از پارچه های ترکیبی در پارچه کشی روی دیوار و لمسه کوبی، بسیار مناسب بوده و همچنین نگهداری و نظافت دیوارهای پارچه کوب و لمسه کوب را آسان می نماید.

 

-پوشش دیوار با پارچه هایی با الیاف پنبه(cotton)

گیاه پنبه درختچه ای به ارتفاع 3 تا 4 پا،در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان نظیرقاره آمریکا،آفریقا و هند می روید.پس از گذشت 6 تا 9 هفته از رشد غوزه های پنبه،این غوزه ها قهوه ای رنگ شده و شکوفه می کنند؛شکوفه های سفید رنگ و متمایل به رنگ زرد. شکوفه های پنبه از درختچه ها برداشت شده و در کارخانه الیاف آن از سایر اجزا جدا می شود.این الیاف از نوع الیاف سلولزی بوده که بیش از 95 درصد آن از گلوکز می باشد.

الیاف سلولزی پنبه، به شکل طبیعی در هم تنیده هستند و تبدیل این الیاف به نخ ،کارچندان پیچیده ای نیست.به همین دلیل است که سابقه تولید نخ وپارچه پنبه به تمدن چین در 3 هزار سال پیش باز می گردد و این کشور کماکان بزرگترین تولید کننده پنبه در جهان است.

پارچه هایی که درصدی از الیاف پنبه در آن بکار رفته است،برای پارچه کوبی دیوار و لمسه کاری بسیار مناسب هستند،چرا که استفاده از الیاف پنبه حتی به صورت ترکیبی، باعث استحکام و دوام پارچه شده و همچنین نظافت و نگهداری دیوار های پارچه ای به آسانی صورت می پذیرد.

 

-پوشش دیوار با پارچه هایی با الیاف کتان(Linen)

گیاه کتان اغلب در سرزمین های مدیترانه شرقی تا هندوستان کشت می شود،مناطقی که در آن باران زیادی باریده و هوای آن مرطوب و خنک است.در فصل بهار بذر کتان در زمین های حاصلخیز ریخته شده و در مدت سه ماه ، گیاه به رشد نهایی خود می رسد. ساقه کتان پس از رشد کامل به ارتفاع 120 سانتی متر و ضخامت یک هشتم اینچ می رسد.

گیاه کتان در گلخانه ها به صورت گل زینتی هم  پرورش داده می شود که پس از رشد دو ماهه گیاه در گلخانه ، گل های زیبایی به رنگ سفید،قرمز ،بنفش و آبی بر شاخه های آن می روید.

الیاف کتان هم همانند پنبه ، ساختار سلولزی دارد که از ساقه گیاه بدست می آید.با این تفاوت که درصد مواد غیر سلولزی در کتان نسبت به پنبه بیشتر می باشد.

در پارچه های تولید شده از کتان،به دلیل ضخامت بالای الیاف کتان،گره های تاروپود پارچه نمایان شده و پارچه کتان ،بافت نسبتا خشن و ملموسی می یابد.

به این علت که پارچه های بافته شده از الیاف کتان، رنگ را به خوبی در خود جذب نموده و به سرعت خشک  می شود، تکنیک مرسومی از چاپ رنگ و طرح های گوناگون به وسیله شابلون وجود دارد،به طوری که پارچه ها پس از تولید،در میزهای بزرگی پهن شده و به وسیله غلطک ها، طرح های گوناگون به روی آنها چاپ می شوند.  پارچه های کتان برای پارچه کوبی و لمسه کوبی دیوار مناسب  هستند و به این دلیل که بافت پارچه های کتان ملموس و نمایان است، دیوارهای پوشیده شده از پارچه کتان ، از سایر دیوارها متمایز شده ،حجم گرفته و لامسه انسان را برمی انگیزد.

در پارچه هایی از جنس ابریشم و ویسکوز،استفاده از کتان می تواند باعث افزایش ضخامت پارچه و در نتیجه استحکام و دوام بیشتر پارچه شود. پارچه های ترکیبی که در آن از کتان استفاده می شود، برای پارچه کوبی دیوار و لمسه کوبی بسیار مطلوب بوده و کتان موجود در پارچه ها میتواند دوام پارچه را تضمین نموده و نظافت و نگهداری دیوارهای  پوشیده از پارچه را آسان نماید.

 

پوشش دیوار با پارچه هایی با الیاف ویسکوز(viscose)

الیاف ویسکوز بر خلاف تصور عمومی پایه گیاهی دارند و در فرایند تخمیر از مواد سلولزی تولید می شوند.این مواد سلولزی که مواد اولیه برای تولید الیاف ویسکوز است،از مواد موجود در طبیعت نظیر چوب و پنبه بدست می آیند.برای نخستین بار در سال 1891 میلادی،الیاف ویسکوز به وسیله دو شیمی دان اتریشی تولید شد و به دلیل استحکام پایین الیاف تولید شده ، سال ها طول کشید تا نواقص ویسکوز برطرف شده و به عنوان یک کالای تجاری روانه بازار شود.

الیاف ویسکوز به تنهایی دوام نسبتا پایینی دارند و در تولید پارچه از این الیاف به صورت ترکیبی در کنار کتان و پنبه استفاده می شود.استفاده از ویسکوز در کنارکتان و پنبه ،به دلیل انعکاس نخ های ویسکوز ودرخشندگی آن در ترکیب با پنبه و کتان ، جلوه خاصی به پارچه می دهد، البته ویسکوز قیمت بالایی دارد و قیمت تمام شده پارچه دیواری را  افزایش میدهد.

انتخاب پارچه با الیاف ویسکوز و پنبه برای اجرای آن به روی دیوار،به دکوراسیون داخلی منزلمان،نوعی ظرافت و حس اشرافی و در اصطلاح لاکچری بودن می دهد.همچنین در عین ظرافت الیاف ویسکوز ، الیاف پنبه و کتان ،دوام و استحکام پارچه دیواری را تضمن نموده و اجرای پارچه به روی دیوار را ،چه به صورت دیوار کوب و چه به صورت لمسه کوبی، تسهیل می نماید.

 

-پوشش دیوار با پارچه هایی با الیاف ابریشم  

ابریشم از الیاف طبیعی است که از پیله کرم ابریشم بدست می آید و ساختار پروتینی دارد.کرم ابریشم مادر در اواسط فصل بهار،در میان برگ درختان توت،تخم گزاری کرده و پس از 10 روز ، تخم ها به کرم ابریشم بدل می شوند.کرم های کوچک از برگ درختان توت تغذیه کرده و به سرعت رشد می کنند.در اواسط تابستان کرم های ابریشم از دهان خود موادی با ساختار پروتیینی ترشح کرده و شروع به پیچیدن پیله به دور خود می کنند.پس از یک ماه ، پیله تکمیل شده و کرم در درون پیله خود محبوس می شود تا  به پروانه بدل شود.اندازه پیله ها به بزرگی و کوچکی کرم درون آن بستگی دارد. در این هنگام در کارخانه ، پیله ها در آب جوش غوطه ور شده و کرم ها در درون پیله می میرند، تا از پیله آن ابریشم تولید شود.

پارچه هایی که از ابریشم تولید می شوند ، از ارزشمندترین و گران قیمت ترین پارچه های جهان است.سابقه تولید پارچه ابریشم،به تمدن چین در 2600 سال پیش از میلاد باز می گردد و همچنان کشور چین بزرگترین تولید کننده ابریشم در جهان است.درکشورمان نیز تولید ابریشم سابقه طولانی دارد و در ایران پیش از اسلام ، لباس درباریان که پرنیان، دیبا و پرند نام داشت ،از پارچه های نفیس ابریشمی دوخته می شدند.اولین تولید صنعتی ابریشم در کشورمان در دوره ناصرالدین و با افتتاح کارگاهی در یکی از روستاهای شهر رشت و توسط سرمایه داری با نام آقا محمدخان رشتی صورت پذیرفت.بعد ها و در اواخر عصر ناصری،کارخانه دیگری افتتاح شد که مجهز به دستگاه های فرانسوی و با تکنولوژی پیشرفته بود و پارچه های ابریشمی تولید شده در کارخانه از چنان کیفیتی برخوردار بودند که به کشورهای اروپایی صادر می شدند.

پارچه هایی که تماما از ابریشم تولید می شوند،بسیار نفیس و گرانبها بوده و جلوه منحصر به فردی دارند.این پارچه ها برای پارچه کوبی دیوار و لمسه کاری دیوارها مناسب نیستند،چرا که پارچه ابریشم تار و پود ضعیفی دارد و فوق العاده نازک و ظریف است و ممکن است  پارچه دیواری و لمسه ،در صورت عدم مراقبت ،زودتر آسیب ببیند. همچنین  به این خاطر که پارچه ابریشم به رطوبت حساس بوده و در مواجهه با آب ، خیلی زودتر از دیگر پارچه ها،پوسیده شده و از بین می رود، نظافت پارچه دیواری و لمسه را با مشکل همراه می سازد. به این منظور،برای انتخاب پارچه دیواری،بهتر است از پارچه هایی استفاده شود که درصدی از پنبه و کتان در آنها بکار رفته باشد. مثلا اگر ابریشم  با پنبه یا کتان ترکیب شوند ، پارچه دیواری تولید شده در عین ظرافت و زیبایی،  دوام و ماندگاری بیشتری نیز دارد و می توان از آن به صورت پارچه کوب و لمسه کاری استفاده کرد.

 

-پوشش دیوار با پارچه هایی با الیاف پلی استر

الیاف پلی استر، مصنوعی بوده و از خانواده پلیمر ها و در گروه استرها هستند.پلی استرها ،مواد اولیه نساجی ها هستند که به دو صورت الیاف و فیلامنت مورد استفاده قرار می گیرند، که بیشترین مصرف به صورت الیاف است.با توجه به رو به پایان بودن منابع طبیعی در جهان و رشد روزافزون جمعیت و نیاز انسان ها به پارچه برای مصارف گوناگون، الیاف مصنوعی می توانند جای گزینی مناسب برای الیاف طبیعی باشند، ضمن آن که قیمت تمام شده این الیاف نسبت به الیاف طبیعی پایین تر است.

کیفیت پارچه های تمام پلی استر،به کیفیت الیاف مورد استفاده در نساجی و بهای آن ، وابسته بوده و می تواند کیفیت های متفاوتی داشته باشد. بهای تمام شده این پارچه ها به نسبت پارچه هایی با مواد طبیعی ،عمدتا پایین تر است و برای دیوار کوب پارچه ای و لمسه کوبی نیز عموما مناسب هستند ، مگر پارچه های ساتن که به دلیل ضخامت کم آن ها و لک پذیر بودنشان ، برای استفاده به عنوان پارچه دیواری و لمسه کاری مناسب نیستند.

ارسال نظر

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :